מרכז ספרד – דרך הטלאים (Costa Del Cordero)

מסלול טיול מרכז ספרד – דרך הטלאים (Costa Del Cordero)

 

מסלול טיול מרכז ספרד – דרך הטלאים (Costa Del Cordero)

ספרד הייתה חלוצה בהענקת שמות לנתיבי תיירות. אחד מהנתיבים האלו – דרך הטלאים – מאופיין בעיקר

בתכנים הגסטרונומיים שלו.

 

במרכז ספרד יש אזור המוכר בשם "השולחן" (meseta) – אזור שטוח וטרשי הכלוא בין רכסי ההרים

של רצועות החוף. תנאי האקלים והקרקע באזור זה מתאימים בעיקר לגידול בקר וצאן. כאן נמצאת

מכלאת הבקר העצומה של ספרד המספקת מעדני בשר לכל אירופה. כאן גם עוברת דרך הטלאים.

באזור זה נמצאות אחדות מהערים ההיסטוריות המרתקות והמעניינות ביותר של ספרד: טולדו,

ואלאדוליד וסגוביה. בתקופת התגבשותה של ספרד, תוך כדי מלחמה בלתי פוסקת עם הכובש המוסלמי,

שימשו ערים אלו כבירות של ספרד (מדריד היא עיר חדשה יחסית, רק בת 400 שנה).

מרכז ספרד

מרכז ספרד – צולם ע"י אלי הראל

 

עוד במאה ה-13 ייסד המלך אלפונסו העשירי את אגודת מגדלי הכבשים של העיר סגוביה. תעשיית

הצמר האיכותי של כבשים מסוג מרינו (merino) מאזור ה-meseta העשירה את האצולה

המקומית ואת פשוטי העם כאחד. כבשים אלו "סיפקו" גם את אחד המאכלים המאפיינים ביותר את

המטבח הקסטיליאני – "טלה חלב" (Cordero Lechal).

לתבשיל זה משתמשים בטלה שניזון אך ורק מחלב אימו, הוא בן ארבעה שבועות בלבד ומשקלו

כשלושה קילוגרמים.

אין לו הריח האופייני לבשר כבש בוגר שלפעמים מרתיע סועדים ומצריך בישול ממושך.

מרכז ספרד - צולם ע"י אלי הראל

פלמנקו בספרד – צולם ע"י אלי הראל

 

נוסחת הקסם של מסעדות האזור היא פשוטה – איכות בשר הטלה והתנור המיוחד בו הם משתמשים. את

הטלה מניחים בשלמותו בקערת חרס מותאמת במיוחד לסוג זה של צלייה, מפזרים מלח גס ומעט מים

בתחתית הקערה, אותה מניחים בתנור חימר המהווה קיר שלם במטבח המסעדה. קיר התנור פונה אל

אולם האכילה כך שבערבי החורף הקרים הוא גם משמש כתנור חימום ריחני למסעדה. המים והעור

הקריספי של הטלה שנוצר בצלייה כמעטפת חיצונית שומר על הבשר מפני הסכנה של בישול מסוג זה –

היובש.

שור בצד הדרך - מרכז ספרד - צולם ע"י אלי הראל

שור בצד הדרך – מרכז ספרד – צולם ע"י אלי הראל

מאכלי בשר כבש נפוצים מאוד בספרד אולם מעדני בשר הכבש של סגוביה וסביבתה הם כל כך

פופולריים עד כדי כך שמסלול תיור שלם בנוי אך ורק על אתרי המסעדות והפארדורים של האזור.

הנתיב מתחיל בעיר סגוביה, כ-70 קילומטר צפונית מערבית למדריד, הידועה בקרב הספרדים בשל

איכות בשר הטלה של מסעדותיה. אבל, ייחודה העיקרי של העיר, כאתר מורשת תרבות עולמית, הוא

מעביר המים הרומי העתיק (אקוודוקט) שהוא השמור ביותר מבין כל האקוודוקטים של האימפריה

הרומית.

 

בסגוביה קיים גם בית כנסת שהוסב לכנסייה לאחר גירוש ספרד ב-1492. ביקור בעיר ובאתריה וכמובן

טעימה של "טלה חלב" מצריך לפחות יום אחד וכמובן ערב גסטרונומי מיוחד במינו באחת מהמסעדות

המומלצות של העיר כמו Meson Jose Maria הנמצאת בלב העיר העתיקה.

בהמשך דרך הטלאים זרועות עיירות ציוריות ובהן מסעדות המתמחות במטבח הקסטיליאני שרובו הוא

מטבח בשרי. עשרה קילומטרים מסגוביה על כביש מספר 110 נמצאת העיירה טוֹרקֵוולרוֹס

(Torrecaballeros) בה נמצאת מסעדה מומלצת בשם Torre De Javier.

בהמשכו של אותו כביש בדרך אל העיירה פדרצה דה לה סיירה (Pedraza De La Siera), בתוך

פונדק דרכים שהוא בהחלט גם מלון לפחות ברמה של ארבעה כוכבים, נמצאת מסעדה מיוחדת מאוד בשם

(La Tejera De Fausto – הקדרה של פאוסטו).

 

העיירה פדרצה דה לה סיירה יושבת בשיפולי רכס הגוואדרמה. ממנה ניתן לצאת למסלולי הליכה או

למסלול רכיבה על סוסים באזורים המיוערים של רכס הגוואדרמה.

המסעדות המומלצות באזור העיירה שהפכה למוקד תיירות מבוקש הן: El Jardin או El

Bodigon Monrique. מסעדה מומלצת נוספת היא Hostal Pintor Zoloaga שהיא גם

מלון חוויתי ביותר.

 

נרחיק עוד 30 קילומטר לכיוון העיירה הציורית ספולוודה (Sepulveda) שבה נמצא השוק המרכזי

לכבשים. גם כאן יש מספר מסעדות מומלצות וביניהן Mayor Figon Zute El או Casa Paulino.

 

להלן כמה עצות טובות לסועדים במסעדות האלו. כדאי ללוות את הארוחה לא במשקאות קרים או

מוגזים, אלא ביין אדום בעל גוף מאזור סמוך שהוא אזור היין של ריוחה (Rioja). טיפ נוסף, המנה

המיוחדת הזו – "טלה חלב" כדאי שתוגש ישירות מן התנור, ולהזמינה במסעדות פופולריות העמוסות

בסועדים.

 

מנה זו אם חוממה בשנית או רחמנא ליצלן במיקרו טעמה יהיה שונה לחלוטין.

מכאן יכול מסלול הטיול להגיע אל העיר בורגוס, אף היא מן הערים ההיסטוריות של ספרד הידועה

בזכות הקתדרלה הגוטית שבה. קתדרלה זו היא פאר האדריכלות הגוטית של ספרד לצד הקתדרלות

הגדולות של סביליה וליאון. ומשם אל איזור היין של ספרד ריוחה שכבר נזכר לעיל או לכיוון הפירנאים

הספרדיים דרך העיר פמפלונה. כיוון המשך נוסף לעבר החוף האטלנטי וארץ הבסקים.

 

מאת עוזי לוין.

שוק בוקריה בברצלונה - מרכז ספרד - צולם ע"י אלי הראל

שוק בוקריה בברצלונה – מרכז ספרד – צולם ע"י אלי הראל

 

עוזי לוין וג'וני קלוט המתמחים בבניית מסלולים בספרד ובפורטוגל ישמחו לסייע בבניית מסלולי טיול

בכל רחבי חצי האי האיברי באמצעות פנייה אלינו דרך "צור קשר"

או בטלפונים: עוזי 052-3827462, ג'וני 054-3304775.

 

 

להלן רשימת המסעדות מומלצות במאמר מרכז ספרד:

– Meson Jose Maria בסגוביה טלפון 921461111

– La Posada De Javier ב-Torrecavllerts טלפון 921401136

– El Horno De La Aldeguela ב-Torrecaballeros טלפון 921401060

– El Jardin בעיירה Pedraza טלפון 921461111

– Bbodega Marique ב-Pedraza טלפון 921509810

– Hostal Pintor Zuloaga ב-Pedraza טלפון 921509835

– La Tejera De Fausto ב-Sepulveda טלפון 921127087